Kun jij de klok erop gelijk zetten dat het ‘s morgens altijd haasten is. Ren jij als een kip zonder kop door het huis om tassen in te pakken, gymspullen bij elkaar te rapen, boterhammen te smeren en wat al niet meer. Dus als die wekker gaat dan denk jij; ‘daar gaan we weer’ en kruip je eerst nog wat dieper onder de dekens om je voor te bereiden op deze tornado die ochtendritueel heet.
Dat kan anders! En ik leg je uit welke kleine stapjes voor grote verandering gaan zorgen.
Erkenning (troost & realiteit)
Het is nogal wat. Voor iedereen en zeker nu. Voor, tijdens en in de naweeën van corona. Veel veranderingen en van de kinderen, maar zeker ook van jou als ouder, wordt steeds in rap tempo gevraagd om aan te passen. Zitten jullie d’r net lekker in dan staat er alweer een aanpassing op stapel. Dus heeft je kind er lichtelijk genoeg van en de neiging ontwikkeld om te klagen, moeilijk uit bed te willen stappen of onderweg veelvuldig te treuzelen dan is stap 1. ERKENNING. Ga na welk gevoel of verlangen er onder deze klaagzang schuilgaat en geef hierop erkenning.Zodra je erkenning kunt geven ga je naast je kind staan in plaats van er tegenover. Tegenover betekent trekken aan een dood paard. Naast betekent dat jullie er een gezamenlijk project van maken. Dat brengt mij meteen naar stap 2.
Verdeel samen de verantwoordelijkheden
Maak samen met je kind(eren) een lijstje van alles wat er moet gebeuren voordat jullie ‘s morgens de deur dicht kunnen trekken. Afhankelijk van de leeftijd van je kind is het nu zaak om de taken te verdelen. Wat je kind zelf kan doet hij zelf. Wil je kind dat jij de boterhammen voor de overblijf smeert? Prima, dan kan hij in die tijd zelf zijn bed opmaken.Als de taken verdeeld zijn dan bepalen jullie hoe lang jullie nodig hebben en hoe laat de wekker zal gaan. Kiest je kind ervoor ‘s avonds zijn kleren uit te zoeken zodat hij iets langer kan blijven liggen. Super slim!
Vaak vinden kinderen het zelfs leuk om verantwoordelijkheden te krijgen en zelfstandig de dingen te doen. Bemoei je dan niet te veel met HOE iets moet gebeuren.
Oorzaak gevolg
De taken zijn nu verdeeld. Tijd om los te laten. Gaan er dingen niet ok probeer dan via oorzaak gevolg uit te leggen wat de consequenties zijn van een KEUZE die je kind op dat moment maakt. Te veel hagelslag op de boterham? Dan ga je nog maar 1x per week broodbeleg aanschaffen en daar moeten de kinderen het mee doen. Kiest je oudste ervoor het halve pak in 1 bolletje te kieperen dan is de kans groot dat hij nummer 2 en drie op zijn dak krijgt. Niet jouw probleem.Wil de jongste zijn boterham niet eten? Geen probleem. Leg uit dat het waarschijnlijk is dat er tijdens de taaltoets een knagende honger in zijn maag gaat zitten die het lastig kan maken om zich te concentreren. Met honger sommen maken is nu eenmaal lastiger, dat weet iedereen!
Gymkleren vergeten? Dat gebeurt waarschijnlijk maar 1 of 2 keer. Omdat jij de verantwoordelijkheid niet meer hebt kunnen ze jouw de schuld niet meer geven. Ze zullen het allicht proberen maar trap hier niet in. Geef weer erkenning op dat vervelende gevoel.
En mochten er dingen ‘mis’ gaan. Gun je kind dan ook deze missers! Prachtige momenten om van te leren. Jij kunt je kind vragen hoe hij denkt dat het anders kan. De oplossing zit er gegarandeerd in!
Ik wens jullie veel plezier! En waarschijnlijk kun jij na deze nieuwe verdeling vijf minuutjes langer blijven liggen :-) Of sta zelf 5 minuutjes eerder op om de genieten van de rust in het huis!
Laat je me weten hoe het je vergaat met deze tips..
Mocht je nog vragen hebben dan ben je altijd welkom voor een op maat gemaakt advies.
Liefs,
Maaike